Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία, οι μαθητές της Α τάξης του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης παρουσίασαν προσωπικές τους καλλιτεχνικές δημιουργίες με θέμα “Όλοι ίσοι όλοι διαφορετικοί”.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ζωγράφισαν και αποτύπωσαν στο χαρτί εικόνες που σχετίζονταν με όλες τις μορφές αναπηρίας. Στόχο είχαν την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση όλων των μαθητών, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε άνθρωπος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να μπορεί να συμμετέχει ισότιμα σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής. 

Ταυτόχρονα, προβλήθηκε βίντεο με ηχογραφήσεις και προβολές από το διαδίκτυο που δημιούργησαν οι ίδιοι οι μαθητές σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και την καθηγήτρια της πληροφορικής του σχολείου μας. Στόχο είχε την ενημέρωση και ενεργοποίηση όλων των μαθητών. Mε μια όμορφη, διακριτική, συναισθηματική προσέγγιση στο ευαίσθητο θέμα των Αμεα τα παιδιά της Α τάξης μας υπενθύμισαν πως πρέπει να εστιάζουμε στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία και να διεκδικούμε ισότιμη θέση στην κοινωνία, προσβασιμότητα, διασφάλιση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού, καταπολέμηση των διακρίσεων και άρση των αποκλεισμών.

Πηγή εικόνας: safeline.gr

Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί μαθητές,

Ζούμε σε εποχές που το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μας αλλά και της διασκέδασής μας. Θεωρούμε λοιπόν βασικό να έχετε μια πληροφόρηση σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν κατά την περιήγησή των παιδιών μας σε αυτό. Σας προτείνουμε λοιπόν να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο κάποιες συμβουλές που θα βοηθήσουν εσάς να γνωρίζετε τους τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσετε το παιδί σας να είναι περισσότερο ασφαλές όταν εργάζεται ή διασκεδάζει στον κυβερνοχώρο. http://www.saferinternet.gr/index.php?parentobjId=Page15

Επιπλέον μπορείτε να ανατρέξετε στον παρακάτω σύνδεσμο για να απαντήσετε σε σύντομο ερωτηματολόγιο ευαισθητοποίησης για γονείς αναφορικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, το οποίο συνοδεύεται από κάποιες συμβουλές.
Ερωτηματολόγιο επίγνωσης

Πηγή ερωτηματολογίου: safeline.gr

Λίγα λόγια για τη Safeline:

Η SafeLine δέχεται καταγγελίες για περιεχόμενο που εντοπίζετε στο Διαδίκτυο και περιέχει:

  • εικόνες κακοποίησης παιδιών σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου
  • ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό που παραβαίνει την ελληνική νομοθεσία 
  • οτιδήποτε άλλο θεωρείτε ότι είναι παράνομο.

Συνεργάζεται με τους Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Διαδικτύου, το Ακαδημαϊκό Δίκτυο ΕΔΕΤ και το Σχολικό Δίκτυο, Ερευνητικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα, Ενώσεις Καταναλωτών και την Ελληνική Αστυνομία για τον περιορισμό της ροής του παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο.

Η SafeLine υλοποιείται από τους οργανισμούς:

Ινστιτούτο Πληροφορικής, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ-ΙΠ)

 Η SafeLine αποτελεί μία από τις τρεις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο υλοποιείται με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα πλαίσια του προγράμματος πλαισίου Safer Internet. Οι άλλες δύο δράσεις είναι: η SaferInternet4Kids, Δράση Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης και η Γραμμή Βοηθείας Help-line.gr. Οι δράσεις SaferInternet4Kids & Help-line.gr αποτελούν τον εθνικό εκπρόσωπο του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων ενημέρωσης και Εθνικών Γραμμών Βοηθείας, Insafe.