Σχολικοί Πρέσβεις Ευρωκοινοβουλίου

blogs.sch.gr/schoolambassadors

Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ρόλος της, η οργάνωσή της και η θέση της στον κόσμο αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες και για το μέλλον των νέων ευρωπαίων. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των νέων κατά τη λήψη των αποφάσεων, κατά την επιλογή και τον καταμερισμό των ευθυνών, προκειμένου να  καταστούν ενεργή συνιστώσα της δημοκρατικής ζωής της ηπείρου μας.

Οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν τι είναι και τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχοντας μπροστά τους τα διλήμματα για τις επιλογές που πρέπει να κάνουν στη ζωή τους, επιθυμώντας να δώσουν έναν προσανατολισμό στις υποχρεώσεις τους, πρέπει να μπορούν να εμπλακούν στον  ευρωπαϊκό διάλογο και να αποκτήσουν την ξεχωριστή εμπειρία της ευρωπαϊκής πολυμορφίας και αλληλεγγύης.

 Για να ανταποκριθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ανάγκη αυτή δημιούργησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα EUROSCOLA. Με το πρόγραμμα αυτό προσφέρεται η δυνατότητα σε νέους ευρωπαίους να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις εμπειρίες τους, πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να γνωριστούν. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος, στο Στρασβούργο, και παίρνουν τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων.  Οργανώνονται πολλές φορές τον χρόνο με τη συμμετοχή μαθητών Λυκείου από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης. Ορισμένες φορές και με μαθητές που προέρχονται από υποψήφια για ένταξη κράτη.

 Σε κάθε EUROSCOLA, προετοιμασμένοι στα σχολεία τους, συγκεντρώνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο,  500 περίπου έφηβοι :

 – για να εξοικειωθούν με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών,

– για να ευαισθητοποιηθούν  στον ρόλο που θα κληθούν να παίξουν στη μελλοντική οργάνωση της Ευρώπης,

– για να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων,

– για να βρουν ένα βήμα που θα τους επιτρέψει να εκφράσουν τις προσωπικές τους απόψεις και να αξιοποιήσουν την επιθυμία τους για προσφορά.

Δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ένα μέρος πιο πρόσφορο για τέτοιου είδους συγκεντρώσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την καρδιά της δημοκρατικής ζωής της ηπείρου μας. Το θεσμικό όργανο που μαζεύει τους νέους για να τους προσφέρει σε έναν χώρο με μεγάλη συμβολική σημασία ένα φόρουμ έκφρασης και ανταλλαγής απόψεων πάνω σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, πάνω στην ανάγκη αμοιβαίας κατανόησης, στηριζόμενο μόνο και μόνο στην κλίση των νέων να γνωρίζουν εύκολα ό ένας τον άλλο.

Ο μηχανισμός του προγράμματος επιτρέπει σε παιδιά από διαφορετικές χώρες να αναμιχθούν γρήγορα μεταξύ τους. Από τη στιγμή που θα εισέλθουν στο ΕΚ, παύουν να αντιπροσωπεύουν το σχολείο τους και εντάσσονται σε  πολύγλωσσες ομάδες των 100 περίπου μαθητών. Η επιλογή των ομάδων και των θεμάτων που θα συζητηθούν γίνεται στα σχολεία πριν από τη μετάβαση στο Στρασβούργο.

Τα παιχνίδια – ερωτηματολόγια – σφυγμομετρήσεις  οργανώνονται με τέτοιο τρόπο που να απαιτούν τη συλλογική προσπάθεια παιδιών διαφορετικής γλωσσικής και εθνικής προέλευσης.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι συμμετέχοντες, προκειμένου να επικοινωνήσουν με τους ομολόγους τους από τις άλλες χώρες, καλούνται να χρησιμοποιήσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις γλωσσικές τους ικανότητες. Σκοπός είναι να αντιληφθούν πως η μάθηση και η χρήση ξένων γλωσσών βοηθάει στην προσέγγιση, στην κατανόηση των προβλημάτων του άλλου, των απόψεών του, των προσδοκιών του και στην αποδοχή μίας διαφορετικής παράδοσης και νοοτροπίας.

Για την επιτυχία της ημερίδας Euroscola είναι απαραίτητο να έχει προετοιμαστεί ο καθένας κατάλληλα έτσι ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει στις συζητήσεις, οι οποίες συχνά διεξάγονται σε μία διαφορετική γλώσσα από την μητρική του, και να συμβάλει ενεργά στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προκαθορισμένων θεμάτων.

Στο τέλος κάθε ημερίδας χορηγείται σε κάθε μαθητή και ένα πιστοποιητικό συμμετοχής υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ρόλο «ευρωβουλευτή» είχαν συνολικά δεκαέξι μαθητές από το 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης και το 2ο ΓΕΛ Ξάνθης, οι οποίοι συμμετείχαν ως ελληνική αποστολή τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 στην ημερίδα «Βουλή των Νέων» (Youth Parliament) στις Βρυξέλλες. H συμμετοχή των δύο σχολείων στην ημερίδα ήταν το αποτέλεσμα των εξαιρετικών εκπαιδευτικών δράσεων κατά το σχολικό έτος 2017-2018 στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (European Parliament School Ambassadors Program), για τις οποίες αξιολογήθηκαν και επιβραβεύτηκαν.

Συγκεκριμένα το 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης εκπροσώπησαν οι μαθητές-πρέσβεις του ΕΚ (Junior Ambassadors) Βασιλείδου Σοφία, Μαμουγιώργη Κυριακή, Μανδαλίδου Θεοπούλα, Μαρινίδου Φωτεινή, Ντούλα Τριανταφυλλιά, Παπά Θεοφανεία, Παπάς Νικόλαος, Παππούς Σωτήριος, με υπεύθυνη καθηγήτρια – πρέσβη του ΕΚ (Senior Ambassador), την κα. Αμαξοπούλου Αρετή, φιλόλογο, ενώ από το 2ο ΓΕΛ Ξάνθης συμμετείχαν ως πρέσβεις του ΕΚ οι μαθητές Αλεξανδρίδης Γεώργιος, Παπαδοπούλου Δήμητρα, Σινά Κωνσταντίνα, Τζεβελέκου Παναγιώτα, Τσεντικοπούλου Ελένη, Τσούγα Φωτεινή, Φελεκίδης Νικόλαος, Χατζηγιαννάκης Γεράσιμος, με υπεύθυνη την καθηγήτρια – πρέσβη του ΕΚ, κα. Γκόγκου Μαρία, φιλόλογο.

Η έναρξη των εργασιών της Βουλής των Νέων έγινε στο Ημικύκλιο παρουσία Ευρωβουλευτών μέσα σε μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, όπου όλοι είχαν την ευκαιρία να νιώσουν τον παλμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να βιώσουν τον τρόπο εργασίας των ευρωβουλευτών. Στη συνέχεια οι 800 νέοι από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίστηκαν σε μεικτές ομάδες, όπου εργάστηκαν με κύρια γλώσσα εργασίας την Αγγλική πάνω σε συγκεκριμένα θέματα μείζονος σημασίας, όπως εκπαίδευση και υγεία, δεξιότητες ζωής, προστασία του περιβάλλοντος, χρήση νέων τεχνολογιών για την προβολή και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αναβάθμιση πόλεων, ασφαλής χρήση υπολογιστών και διαδικτύου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και σε θέματα σχετικά με τις επερχόμενες ευρωεκλογές τον Μάιο 2019, όπως ενημέρωση μέσω κοινωνικών δικτύων, αλληλεπίδραση νέων με τους Ευρωπαίους ηγέτες, με σκοπό να συμμετέχουν οι νέοι στα κοινά.

Στη συνέχεια τα αποτελέσματα των εργασιών των ομάδων και οι προτάσεις των νέων παρουσιάστηκαν από τους ίδιους στην ολομέλεια στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου. Η ελληνική αποστολή εκπροσωπήθηκε επάξια από τις μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης Μαμουγιώργη Κυριακή και Ντούλα Τριανταφυλλιά, οι οποίες πέρασαν ένα σημαντικό μήνυμα κάνοντας αναφορά στη φράση του μεγάλου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα πως «Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερούς τους». Ακολούθησε ψηφοφορία, ώστε να αναδειχτούν οι τρεις επικρατέστερες προτάσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η πλειοψηφία των νεαρών «ευρωβουλευτών» με 59% ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης της χρήσης πλαστικών, πρόταση που θα κατατεθεί από τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Αntonio Tajani. Ακολούθησε με 41% η πρόταση για ίσες ευκαιρίες προς όλους στον τομέα της παιδείας και της υγείας, ενώ τρίτη στη σειρά με 37% ψηφίστηκε η πρόταση για μαθήματα των δεξιοτήτων ζωής με σκοπό την αυτοεξέλιξη και την υπευθυνότητα των νέων.

Η ημερίδα έκλεισε με τον χαιρετισμό και τις ευχαριστίες του Ισπανού Αντιπροέδρου του Ε.Κ. κ. Ramón Luis Valcárcel Siso, ο οποίος στο μήνυμά του ανέφερε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας χώρος ειρήνης. Για τις προσεχείς Ευρωεκλογές εξέφρασε την πεποίθηση πως θα νικήσουν όσοι πιστεύουν στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη δημοκρατία, την ελευθερία και την αλληλεγγύη. Στο τέλος ακούστηκε στην ολομέλεια ο Ευρωπαϊκός ύμνος.

Η «Βουλή των Νέων» με το κεντρικό σύνθημα «This time I am voting» (Αυτή τη φορά ψηφίζω) έδωσε την ευκαιρία στους νέους να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους, την αξία της δημοκρατίας στην Ευρώπη και να νιώσουν ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες. Σύμφωνα με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό του 3ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, κα. Αμαξοπούλου Αρετή, «η ιδέα των επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επενδύσουν στο μέλλον της Ευρώπης, στους νέους της και την εκπαίδευσή τους είναι εξαιρετική, τόσο στη σύλληψη όσο και στην υλοποίησή της. Δράσεις όπως η διοργάνωση της ημερίδας «Βουλή των Νέων», είναι αποτελεσματικές, αξιέπαινες, αναγκαίες και οφείλουν να επαναλαμβάνονται». Από την πλευρά της η κα. Γκόγκου Μαρία, υπεύθυνη εκπαιδευτικός του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης, ανέφερε: «Όλοι γίναμε μια δημοκρατική ομάδα που ακούγαμε προσεκτικά τις φωνές της νεολαίας, τις αγωνίες, τις προτάσεις και τις επιφυλάξεις τους. Ελπίζω να ξεκίνησε προσπάθεια επέκτασης του θεσμού, ώστε όλοι οι μαθητές και μαθήτριες να βιώσουν παρόμοιες εμπειρίες πολιτικής παιδείας. Με ενεργούς πολίτες μπορούμε να πετύχουμε την αληθινή δημοκρατία, όχι με άκαρπη γκρίνια που δικαιολογεί την απραξία». Και οι ίδιοι οι μαθητές όμως αποκόμισαν από την συμμετοχή τους τις καλύτερες εντυπώσεις δηλώνοντας ενθουσιασμένοι από όλη τη διοργάνωση, για τη γνωριμία και τη συνεργασία τους με συνομηλίκους τους από την υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως για την ευκαιρία που τους δόθηκε να εκφράσουν τις προσωπικές τους απόψεις για σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη ζωή και το μέλλον τους.

Κείμενο – Φωτογραφίες:

Γεωργία Πιπέλη

Εκπαιδευτικός Γερμανικής Γλώσσας (ΠΕ07) 
Υπεύθυνη Τμήματος Εκδρομών Δ.Δ.Ε. Ξάνθης

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/didexan