Συμμετοχή του 2ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης σε Σχολική Σύμπραξη COMENIUS

Στα πλαίσια του προγράμματος COMENIUS το 2ο Ενιαίο Λύκειο συμμετείχε σε πρόγραμμα με θέμα: 

 “Agents of the environment - We still have time”.

Παραγόμενα προϊόντα

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ισπανία

1η Συνάντηση: Ισπανία – Σεβίλλη, 24 – 29 Οκτωβρίου 2010

Οι μαθήτριες της πρώτης τάξης Μπαρακλιανού Εύη, Ποιμενίδου Μαρία και Σιδηροπούλου Αναστασία, ταξιδέψαμε σαν εκπρόσωποι της ομάδας Comenius στη Σεβίλλη της Ισπανίας, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές μας κ.Αναστάσιο Κυρμανίδη – Διευθυντή, κ. Βασίλη Μπεζιργιαννίδη – συντονιστή του προγράμματος και κα Φωτεινή Σκούπουρα – μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος.

Φιλοξενηθήκαμε για 5 μέρες σε τοπικές οικογένειες ενός χωριού που λέγεται Espartinas και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Σεβίλλη. Στο ίδιο πρόγραμμα έπαιρναν μέρος 3-4 παιδιά από τις χώρες: Ισπανία ( που μας φιλοξενούσε), Ιταλία, Πολωνία και Τουρκία.

Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλες μας, καθώς συμμετείχαμε για πρώτη φορά σε ένα παρόμοιο διεθνές πρόγραμμα . Μέσα από αυτό ανταλλάξαμε ιδέες και απόψεις για το περιβάλλον και πώς μπορούμε να το προστατεύσουμε συλλογικά. Τομείς που μας απασχόλησαν και που θα μας απασχολήσουν στη διάρκεια των ετών 2010- 2012 που διαρκεί το πρόγραμμα είναι: Σκουπίδια – ανακύκλωση και υπερθέρμανση του πλανήτη – φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Όσον αφορά τις καθημερινές μας δραστηριότητες, ήταν ποικίλες. Τις πρωινές ώρες γινόταν στο σχολείο η παρουσίαση των εργασιών όλων των χωρών σχετικά με το περιβάλλον, ομαδική συνεργασία καθώς και γνωριμία με τα έθιμα και τις παραδόσεις των κρατών που συμμετείχαν.

Τις απογευματινές ώρες ακολουθούσαν ξεναγήσεις. ‘Όλα τα παιδία μαζί γνωρίσαμε την Σεβίλλη και θαυμάσαμε τα μαγευτικά της αξιοθέατα:

  • το γοτθικό καθεδρικό ναό Χιράλντα, με τον επιβλητικό του πύργο, ένα κτήριο σπουδαίας σημασίας με μεγάλη θρησκευτική και αρχιτεκτονική αξία.
  • το περίφημο Αλκαζάρ με τους υπέροχους κήπους και τους εντυπωσιακούς σκαλιστούς τοίχους.
  • ο χρυσό πύργο. δίπλα στις όχθες του Γουαδαλκιβίρ, κόσμημα της πόλης. Είναι αυτός ο ποταμός, ο Γουαδαλκιβίρ, που την χωρίζει από το προάστιο Τριάνα , πατρίδα των ταυρομάχων και του φλαμέγκο.
  • Απολαύσαμε την περιήγησή μας στο Plaza de Espania της οποίας η ομορφιά και η αρχιτεκτονική μας συνεπήρε.

Αυτό που μας εντυπωσίασε περισσότερο ήταν το εθνικό πάρκο της Donana τόσο με την φυσική του ομορφιά όσο και με τα σπάνια και υπό εξαφάνιση ζώα. Μέσα στο πάρκο βρισκόταν ένα παραδοσιακό χωριό βγαλμένο σαν από ταινία Οι δρόμοι που ήταν χωμάτινοι, όπως τα παλιά χρόνια και τα σπίτια ήταν ολόλευκα και μικρά. Υπήρχαν εκεί πολλά μαγαζιά που πουλούσαν τις παραδοσιακές σπανιόλικες στολές, βεντάλιες και άλλα τοπικά αναμνηστικά.

Γευτήκαμε παραδοσιακά φαγητά όπως γκασπάτσο, παέγια , τάπας κ.α. Ένα πιάτο που μας εντυπωσίασε ήταν η παραδοσιακή τους ομελέτα με πατάτες, ιδιαίτερα αγαπητή στους Ισπανούς. Διαπιστώσαμε ότι η κουζίνα τους είναι πολύ διαφορετική από την δική μας και ότι χρησιμοποιούν πολύ τα ψάρια ως κύριο υλικό.

Γνωρίσαμε την καθημερινότητα και τις συνήθειες των συνομηλίκων μας στην Ισπανία. Πήραμε μια γεύση από τα προβλήματα και τις δυσκολίες τους που δεν διαφέρουν και πολύ από τις δικές μας.

Δημιουργήσαμε νέες και γερές φιλίες, μιας που το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το περνούσαμε όλοι μαζί. Ελπίζουμε αυτές οι φιλίες να συνεχίσουν να υπάρχουν όχι μόνο στα 2 χρόνια του προγράμματος αλλά και για μεγαλύτερο διάστημα.

Θα περιμένουμε τους νέους μας φίλους του χρόνου το φθινόπωρο στην Ελλάδα για να τους ανταποδώσουμε την φιλοξενία και να συσφίξουμε περισσότερο τις φιλικές σχέσεις μαζί τους.

Ευχαριστούμε τους καθηγητές που μας επέλεξαν για το πρόγραμμα και μας συνόδευσαν στο ταξίδι αυτό, καθώς και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών που με την έγκριση του προγράμματος και τη χρηματοδότηση μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και να δουλέψουμε μαζί τους.

Φωτογραφίες