2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ - ERASMUS+ KA1

http://follow-your-steps.blogspot.com/

Ένα σχέδιο που εκπονήθηκε για να εισάγει στα δεδομένα του 2ου Γενικού Λυκειου Ξάνθης τη δυνατότητα να διευρύνει το προσωπικό του σχολείου τους ορίζοντές του πέρα απο τα τοπικά όρια, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας, προς όφελος όλων των μελών της σχολικής μονάδας και κυρίως των μαθητών. Καλύτερη εκπαίδευση, συνεργασία με σκοπό την αποφυγή της σχολικής διαρροής, ευρύτερη και αποτελσματικότερη χρήση του υπάρχοντος εξοπλισμού και περισσότερα κίνητρα για όλους.

Όσο ζω μαθαίνω, όσο μαθαίνω μοιράζομαι

S H A R E

(Sensibility, Hope, Awareness, Respect, Enthusiasm)

 

http://2ogelxanthiska1.blogspot.gr/

Αυτό το σχέδιο εκπονήθηκε για να εισάγει στα δεδομένα του 2ου Λυκείου Ξάνθης τη δυνατότητα να διευρύνει το προσωπικό του σχολείου τους ορίζοντές του πέρα από τα τοπικά όρια, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας και της μαθησιακής διαδικασίας, προς όφελος των ιδίων, αλλά και όλων των μελών της σχολικής μονάδας και κυρίως των μαθητών.

Σε ένα ολοένα και πιο δύσκολο σχολικό περιβάλλον με αυξανόμενες απαιτήσεις, στόχος του σχεδίου είναι να παρέχει σε όλα τα μέλη της σχολικής μονάδας τα κίνητρα να γίνουν καλύτεροι μέσα από την επίδειξη, υλοποίηση και αξιολόγηση καλών πρακτικών επικοινωνίας, συνεργασίας και διδασκαλίας.

Περισσότερα...

Edu-Living & Edu-Leaving

http://www.eduliving.eu/

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ (KA2), το 2ο Γενικό Λύκειο συμμετείχε σε πρόγραμμα με τίτλο «Edu-Living & Edu-Leaving» και θέμα τη μαθητική διαρροή.

Εκτός από το σχολείο μας που ήταν ο συντονιστής του προγράμματος, συμμετείχαν τα εξής σχολεία:

- Çiğli Fen Lisesi (Turkey - Sasali, Cigli) http://ciglifen.meb.k12.tr 

- IIS Vittorio Emanuele II (Italy - Napoli) http://www.iisvittorioemanuele.it 

- Queen Jadwiga Complex of Schools no 4  (Poland- Dąbrowa Górnicza http://www.zs4-dg.edu.pl)

- Escola Secundária Fernão Mendes Pinto (Portugal- Almada) http://www.esfmp.pt 

Περισσότερα...

Συμμετοχή του 2ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης σε Σχολική Σύμπραξη COMENIUS

Στα πλαίσια του προγράμματος COMENIUS το 2ο Ενιαίο Λύκειο συμμετείχε σε πρόγραμμα με θέμα: 

 “Agents of the environment - We still have time”.

Περισσότερα...

Υποκατηγορίες

blogs.sch.gr/schoolambassadors

Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ρόλος της, η οργάνωσή της και η θέση της στον κόσμο αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες και για το μέλλον των νέων ευρωπαίων. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των νέων κατά τη λήψη των αποφάσεων, κατά την επιλογή και τον καταμερισμό των ευθυνών, προκειμένου να  καταστούν ενεργή συνιστώσα της δημοκρατικής ζωής της ηπείρου μας.

Οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν τι είναι και τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχοντας μπροστά τους τα διλήμματα για τις επιλογές που πρέπει να κάνουν στη ζωή τους, επιθυμώντας να δώσουν έναν προσανατολισμό στις υποχρεώσεις τους, πρέπει να μπορούν να εμπλακούν στον  ευρωπαϊκό διάλογο και να αποκτήσουν την ξεχωριστή εμπειρία της ευρωπαϊκής πολυμορφίας και αλληλεγγύης.

 Για να ανταποκριθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ανάγκη αυτή δημιούργησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα EUROSCOLA. Με το πρόγραμμα αυτό προσφέρεται η δυνατότητα σε νέους ευρωπαίους να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις εμπειρίες τους, πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να γνωριστούν. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος, στο Στρασβούργο, και παίρνουν τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων.  Οργανώνονται πολλές φορές τον χρόνο με τη συμμετοχή μαθητών Λυκείου από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης. Ορισμένες φορές και με μαθητές που προέρχονται από υποψήφια για ένταξη κράτη.

 Σε κάθε EUROSCOLA, προετοιμασμένοι στα σχολεία τους, συγκεντρώνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο,  500 περίπου έφηβοι :

 – για να εξοικειωθούν με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών,

– για να ευαισθητοποιηθούν  στον ρόλο που θα κληθούν να παίξουν στη μελλοντική οργάνωση της Ευρώπης,

– για να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων,

– για να βρουν ένα βήμα που θα τους επιτρέψει να εκφράσουν τις προσωπικές τους απόψεις και να αξιοποιήσουν την επιθυμία τους για προσφορά.

Δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ένα μέρος πιο πρόσφορο για τέτοιου είδους συγκεντρώσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την καρδιά της δημοκρατικής ζωής της ηπείρου μας. Το θεσμικό όργανο που μαζεύει τους νέους για να τους προσφέρει σε έναν χώρο με μεγάλη συμβολική σημασία ένα φόρουμ έκφρασης και ανταλλαγής απόψεων πάνω σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, πάνω στην ανάγκη αμοιβαίας κατανόησης, στηριζόμενο μόνο και μόνο στην κλίση των νέων να γνωρίζουν εύκολα ό ένας τον άλλο.

Ο μηχανισμός του προγράμματος επιτρέπει σε παιδιά από διαφορετικές χώρες να αναμιχθούν γρήγορα μεταξύ τους. Από τη στιγμή που θα εισέλθουν στο ΕΚ, παύουν να αντιπροσωπεύουν το σχολείο τους και εντάσσονται σε  πολύγλωσσες ομάδες των 100 περίπου μαθητών. Η επιλογή των ομάδων και των θεμάτων που θα συζητηθούν γίνεται στα σχολεία πριν από τη μετάβαση στο Στρασβούργο.

Τα παιχνίδια – ερωτηματολόγια – σφυγμομετρήσεις  οργανώνονται με τέτοιο τρόπο που να απαιτούν τη συλλογική προσπάθεια παιδιών διαφορετικής γλωσσικής και εθνικής προέλευσης.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι συμμετέχοντες, προκειμένου να επικοινωνήσουν με τους ομολόγους τους από τις άλλες χώρες, καλούνται να χρησιμοποιήσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις γλωσσικές τους ικανότητες. Σκοπός είναι να αντιληφθούν πως η μάθηση και η χρήση ξένων γλωσσών βοηθάει στην προσέγγιση, στην κατανόηση των προβλημάτων του άλλου, των απόψεών του, των προσδοκιών του και στην αποδοχή μίας διαφορετικής παράδοσης και νοοτροπίας.

Για την επιτυχία της ημερίδας Euroscola είναι απαραίτητο να έχει προετοιμαστεί ο καθένας κατάλληλα έτσι ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει στις συζητήσεις, οι οποίες συχνά διεξάγονται σε μία διαφορετική γλώσσα από την μητρική του, και να συμβάλει ενεργά στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προκαθορισμένων θεμάτων.

Στο τέλος κάθε ημερίδας χορηγείται σε κάθε μαθητή και ένα πιστοποιητικό συμμετοχής υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το eTwinning είναι η κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης

Προσφέρει μία πλατφόρμα για το προσωπικό (εκπαιδευτικούς, διευθυντές, βιβλιοθηκάριους, κ.λ.π.) που εργάζεται σε σχολεία των συμμετεχόντων Ευρωπαϊκών χωρών, για να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να διεξάγουν έργα, να μοιράζονται και, με λίγα λόγια, να αισθάνονται και να αποτελούν μέρος της πιο συναρπαστικής κοινότητας μάθησης.

Το 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης συμμετέχει ενεργά σε αυτήν την κοινότητα όχι μόνο ως μέλος εγκεκριμένων ευρωπαϊκών έργων, αλλά και ως ιδρυτικό μέλος αυτών. Στο παρακάτω πεδίο θα δείτε έργα που έφεραν σε πέρας μαθητές και καθηγητές του σχολείου μας, βραβεία που έλαβαν από αυτά καθώς και έργα επάνω στα οποία εργάζονται κατά καιρούς.